Onderwerp van de week

Bekeer je nu, onmiddellijk en volledig!

Het komend weekend wordt een stukje uit het Marcus evangelie (Mc. 1, 14-20) gelezen. Het begint spannend: “Nadat Johannes was gevangen genomen, ging Jezus naar Galilea.” Het is meteen duidelijk dat één en ander niet vanzelf zal gaan.

Jezus gaat dan ook niet naar Jeruzalem om te preken, maar naar het stille Galilea. Daar zoekt hij steun bij zijn latere apostelen. Hij roept vissers om met Hem mee te gaan en stuk voor stuk laten ze alles vallen en volgen ze Hem. Stel je eens voor dat dit jou zou overkomen: Een prediker vraagt je om Hem te volgen om een “Blijde Boodschap” te verkondigen. En onmiddellijk laat je alles vallen en ga je op weg; niet zo vanzelf sprekend. Dat zien we ons nog niet zomaar doen.

De evangelist onderstreept hier dat het verkondigen van de Blijde Boodschap heel belangrijk is. Doordat de apostelen alles laten vallen, kunnen ze zich volledig concentreren op de nieuwe opdracht. Hoe anders kijken wij toch naar de Blijde Boodschap. Alles laten vallen, alle sociale zekerheden achter ons laten … ? Er is toch geen haast bij, het zal toch niet op een paar jaartjes meer of minder aankomen?

En toch is het precies dit wat het evangelie ons bedoelt te zeggen: Bekeer je nu, onmiddellijk en volledig! Uitstel kan tot afstel leiden, gemakzucht kan onze wil tot ommekeer verlammen. Hoe zou de Heer naar ons kijken? Wat voor een toekomst heeft Hij voor ons in petto?
Diaken Jan Foesenek

R.K.-Lievevrouweparochie

15 januari 2024

Meer Onderwerpen van de week:

Even voorstellen…

Even voorstellen…

In nieuwe groepen en bij kennismakingen zeggen we onze naam. Soms met een handdruk erbij. In het verloop van het gesprek blijkt soms, dat die ander jouw naam helemaal niet goed verstaan heeft. Zelf probeer ik er op te letten, goed en duidelijk te spreken, maar dat lukt toch niet altijd.

Lees meer