Onderwerp van de week

Zing als de nacht nog donker is …

Nog maar even en de laatstejaars nemen afscheid van hun school, dan is dat voor hen geen verdriet, wel een feest.

Als twee jonge mensen een gezin stichten, dan is dat geen verdriet, wel een feest.
Afscheid nemen is een kunst. Het is de kunst van gevoelig te blijven voor het nieuwe, voor andere inzichten en nieuwe mogelijkheden. Afscheid nemen is nieuw worden. Als de elf afscheid nemen van Jezus (Mc. 16, 15-20), is dat geen verdriet, maar een feest. Zij trokken daarna uit over de hele wereld.

Gelovigen van vandaag dienen de kunst verstaan om afscheid te nemen van een geloof naar de letter, een geloof dat uit traditie wordt beleefd, dat voorgeprogrammeerd is in voorschriften. Om het geloof naar de Geest te ontdekken is dé uitdaging van de Missionaire Kerk. Het geloof dat persoonlijk én samen beleefd wordt, het geloof met slechts die ene zekerheid dat Jezus behoort tot een andere wereld, maar ons blijft bezielen tot nieuwe uitzichten. Dat geloof is als een vogel, die zingt als de nacht nog donker is.

De gelovige van vandaag wil een brug slaan van de aarde naar de hemel, van het tijdelijke naar het eeuwige, van het nu naar het altijd. Dat hoeft niet te gebeuren met grote woorden. Het mag te zien zijn in onze ogen, in onze levensmoed, in onze innerlijke vrede. Een gelovige is diegene die, zonder dat hij er zich van bewust is, van God vertelt in een wereld die God niet goed meer kent: Hij is die vogel, die zingt als de nacht nog donker is.
Diaken Jan Foesenek

R.K.-Lievevrouweparochie

6 mei 2024

Meer Onderwerpen van de week:

Spiritus

Spiritus

Nee, dit gaat niet over de licht ontvlambare vloeistof, waarvan tot voor kort een fabriek in Bergen stond. Dit gaat over de heilige Geest, de hoofdrolspeler van Pinksteren. Die heet in het Latijn: Spiritus Sanctus.

Lees meer
Even voorstellen…

Even voorstellen…

In nieuwe groepen en bij kennismakingen zeggen we onze naam. Soms met een handdruk erbij. In het verloop van het gesprek blijkt soms, dat die ander jouw naam helemaal niet goed verstaan heeft. Zelf probeer ik er op te letten, goed en duidelijk te spreken, maar dat lukt toch niet altijd.

Lees meer