Onderwerp van de week

De wijzen volgen het licht van de ster

In het verhaal van Mattheus in dit weekend zijn het geen koningen die knielen en geschenken aanbieden, maar wijzen (Mt. 2, 1-12). Zij kwamen uit het Oosten. Deze wijzen zijn sterrenkijkers, het zijn zoekers, astrologen. Men noemt ze magiërs; een niet echt lovende naam.

De magiërs uit het Oosten hebben zich op weg begeven, geleid door een ster. In Jeruzalem stoten ze op moeilijkheden en moeten zij zich wenden tot de koning en zijn omgeving. Daar worden de Schriften geraadpleegd en kunnen ze verder naar het huis waar het kind met zijn moeder verbleef. Zij knielen er voor het Kind en zien in het kleine Kind het wonder van God.

Het verhaal van de wijzen in Bethlehem is zeer populair geworden. Wij hebben van in de derde eeuw van de wijzen koningen gemaakt en hen in de zevende of achtste eeuw namen gegeven als Caspar, Melchior en Balthasar. Caspar werd als een Afrikaan van 20 getypeerd, Melchior als een Aziaat van 40 en Balthasar als een Europeaan van 60. Daarmee wilde men aantonen dat Gods Zoon er is voor alle culturen en leeftijden.

De Drie Koningen, zij zijn elk jaar op stap. Zij hebben het dit jaar heel moeilijk om Jeruzalem te bereiken en om in Bethlehem bij de geboorteplaats van Jezus te komen vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas.

De Drie Koningen; ze zijn elke dag op stap! Zij gaan mee met mensen die hun land verlaten, met vluchtelingen en asielzoekers, met mensen die hopen op wat licht en warmte. Lukt het ons om mensen te zijn, die licht geven en hoop uitstralen?

Diaken Jan Foesenek

R.K.-Lievevrouweparochie

2 januari 2024

Meer Onderwerpen van de week:

Even voorstellen…

Even voorstellen…

In nieuwe groepen en bij kennismakingen zeggen we onze naam. Soms met een handdruk erbij. In het verloop van het gesprek blijkt soms, dat die ander jouw naam helemaal niet goed verstaan heeft. Zelf probeer ik er op te letten, goed en duidelijk te spreken, maar dat lukt toch niet altijd.

Lees meer