Esmee van Bragt op de WJD

door | aug 16, 2023 | Jongeren, Nieuws

De WereldJongerenDagen zijn ondertussen tot een einde gekomen. Parochiaan Esmee van Bragt was er samen met Tygo Bakker en Joeri Corbet. Esmee schrijft hoe de week in Lissabon verliep. Volgende week volgt het derde en laatste verslag.
Dag 9, 1 augustus

In Lissabon verbleven we, met verschillende jongeren uit verschillende landen, in een schoolgebouw. Vlug ontbijt gepakt en buiten ergens een rustig plekje gezocht, want ik had vanochtend een telefonisch interview met de Trouw. Na het interview ben ik bij een groepje aangesloten die besloten hadden met de bus richting het strand te gaan. Hier werden wat foto’s gemaakt en spelletjes gespeeld. Hier schreef ik ook een stukje voor de nieuwsbrief van twee weken geleden.

Gedurende dag waren er verschillende festiviteiten waar we aan deel konden nemen. Met hetzelfde groepje gingen we naar de film. De meiden gingen samen naar de ‘6 extrodinairy womens’. Dit was een documentaire over 6 verschillende nonnen. Ik vond het een hele mooie en interessante documentaire. Na de film gingen we met de meiden hartige snacks halen, want de film van de jongens was nog even bezig. Door de grootte drukte redde we het niet om naar het veld te kunnen gaan voor de openingsmis. Beter hadden we het ook niet kunnen krijgen dan bijna vooraan bij een scherm te zitten (zie tweede foto).

Dag 10, 2 augustus

Vandaag startte we met de eerste catechese van bisschop Mgr. Hendriks. De catechese ging over ecologie. Tijdens de catechese vertelde Mgr. Hendriks mooi en duidelijk. Na het gesprek van Mgr. Hendriks gingen we in deelgroepjes met elkaar praten over hetgeen Mgr. Hendriks had vertelde. Na de deelgroepjes hadden we een leuke manier voor interactie. Er kwamen een stuk of 10 gele strandballen door de kerk heen. Hier mochten we vragen op schrijven voor Mgr. Hendriks en drie vragen werden er beantwoord. Aansluitend kwam er nog een mis.
Vanochtend kreeg ik al een berichtje van een iemand die bij de NOS werkt. Via de hoofd-pr kreeg ik er onverwachts een interview bij. Na het interview helaas naar het medisch team moeten gaan en had ik een rustige middag zonder echt iets te doen.
’s Avonds sloten we de avond door met ons deelgroepje boven op het basketbalveld te praten. We praatte over hoe we ons voelden, wat de reis had gedaan en andere vragen.
De link naar het filmpje https://www.instagram.com/reel/CvevqyHNcHO/?igshid=MTc4MmM1YmI2Ng==

Dag 11, 3 augustus

Had voor eerst een goede lange nachtrust. Wat was ik hier blij mee. Vandaag hadden we een catechese over vriendschappen van Mgr. van den Ende. Wat een mooie catechese was dit weer.
Na de mis ben ik gaan lunchen met de andere ben ik de bus ingestapt om nog even souvenirs te gaan halen. Vervolgens terug naar de kerk voor rust. De openingsceremonie heb ik via de livestream gevolgd. Eerst zachtjes alleen, vervolgens kwam er een crew-lid vertellen dat we met z’n twee waren en zijn we met z’n tweeën naar de openingsceremonie gaan kijken via de geluidsboxen. De dag sloten we weer af met deelgroeptijd.

Dag 12, 4 augustus
Vandaag had ik een beetje een vermoeiende dag. Maar we gingen door. ’s Ochtends begonnen we weer met een catechese, maar voor dat het begon kwam er iemand wat vertellen wat uiteindelijk zijn eigen levensverhaal bleek te zijn. Hij nodigde zijn vriendin uit om naast hem op het podium te komen staan. Terwijl zij naar hem toe liep had ik al een vermoede dat er een huwelijksaanzoek zou komen. En inderdaad kwam die er. Daarna starten we met de catechese barmhartigheid. Ook hadden we nog tijd voor aanbidding en biechtgelegenheid. Tussendoor even gauw een foto gemaakt met Koert en Elma want die waren ook in Lissabon om een deel van het programma mee te kunnen genieten (zie derde foto). Na de mis was er met de bisschoppen en een aantal leden van het persteam een persmoment. Verschillende vragen hebben we om de beurt beantwoord.

Na de lunch heb ik even naar mijn nicht gebeld, want zij was jarig vandaag. Wat was het fijn om de familie weer even te zien. ’s Middags weer een rustige middag gehad in de kerk, totdat de kerk sloot. Ben ik buiten via de livestream naar de kruisweg gaan kijken.

Dag 13, 5 augustus

We begonnen de ochtend met een hoogmis.  Na de hoogmis zijn de jongeren naar het veld gaan lopen. Op doktersadvies ben ik met het ov gegaan. Maar er was een hoop miscommunicatie waardoor ik uiteindelijk toch te veel heb gelopen. Het allermooiste tijdens de tocht was dat we aan het begin van de snelweg de droneshow konden volgen. Maar toen waren we nog niet op veld. Uiteindelijk ben ik samen met de andere ruim 4 uur onderweg geweest om op het veld te komen, terwijl we er in eerste instantie maar 15 min van verwijderd waren.
Op het veld bleven we slapen. Althans we sliepen tussen de stenen. Ben benieuwd hoe ik deze nacht door kom.

Voor degene die geïnteresseerd zijn via Katholiek Leven kun je de catecheses en de vieringen terugkijken.
Foto’s: Esmee van Bragt, grote foto: (c) Ramon Mangold / Katholiekleven.nl

Meer interessante berichten:

Verdiep je geloof op de Leerling avonden

Verdiep je geloof op de Leerling avonden

In mei start een nieuwe serie van vier Leerling avonden. Kom ook en verdiep je in kernthema’s van ons geloof. Na een stevige inleiding ga je samen met anderen in gesprek. De Leerling avonden zijn voor iedereen met nieuwsgierigheid naar ons geloof. Ook als je nog niet veel geleerd, ervaren of gelezen hebt, ben je van harte welkom.

Lees meer
Magnificat fotowedstrijd

Magnificat fotowedstrijd

Begin juni komt een nieuw nummer van ons digitaal parochieblad Magnificat uit. De redactie schrijft een fotowedstrijd uit. Stuur een foto in rond het thema ontmoeten. De winnende foto wordt op de cover van de volgende Magnificat geplaatst.

Lees meer