Onderwerp van de week

Het goede doen! Ja, maar…

Alpha is begonnen. In een aantal bijeenkomsten spreken we over God, Jezus en de heilige Geest. Je leert er meer over geloof.

En op een van die bijeenkomsten gaat het over het kwaad. We spreken daar liever niet over. In onze tijd hoor je vaak: de duivel en demonen bestaan niet echt, het zijn maar geesten.
Het zijn maar geesten… In de psychiatrie worden ze ook wel maargeesten genoemd (zonder spatie). We kennen en erkennen die geesten denk ik allemaal wel. We kennen het goede, en we weten wat goed is om te doen en te laten. En toch handelen we er vaak niet naar. “Ja, maar….”, klinkt het dan.

Ze bestaan dus wel. En ze verlammen ons leven. Ze verhinderen elke positieve verandering en ze zorgen er uiteindelijk voor dat er niets wordt gedaan.
Jezus ontmoet er een in het evangelie van komende zondag. Zelfs die onreine geest uit het Evangelie kent het goede; hij kent Jezus. En luid schreeuwend eist die geest alle aandacht op, zodat de focus op hem ligt in plaats van op het goede, op Jezus. Maar de Heer legt hem het zwijgen op. Daarmee heeft het evangelie een heel troostvolle boodschap voor ons; Het deelt ons mee dat Jezus ons helpt om die Maargeesten te overwinnen.

Hij heeft het toen klaargespeeld, en Hij speelt dat ook vandaag nog klaar. Daar waar wij het niet meer voor elkaar krijgen, daar komt Hij ons steeds te hulp. En we kunnen daarbij helpen. Door onze aandacht op Hem richten, en niet op de maargeesten.
Diaken Anton Janssen

R.K.-Lievevrouweparochie

22 januari 2024

Meer Onderwerpen van de week:

Luisteren en genieten

Luisteren en genieten

Naar welke muziek luister jij graag? Mijn favoriete popgroep is Queen, en daarnaast is er veel muziek waar ik graag naar luister en van kan genieten. Maar als God vraagt om naar zijn Zoon te luisteren, geloof ik dat Hij daar net iets anders mee bedoeld.

Lees meer