Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

door | apr 17, 2024 | Alle leeftijden, Inspiratie, Nieuws

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom om te komen kijken. Er zijn vieringen en de kerk is de hele dag en nacht geopend. Zo kan iedereen Lourdes dicht bij huis beleven.
Bernadette Soubirous

Bernadette Soubirous (1844-1879) spreekt bij gelovige mensen zeer tot de verbeelding. Zij was het destijds 14-jarige meisje dat in 1858 in een grot in Lourdes in Zuid-Frankrijk achttien keer een verschijning van een ‘mooie dame’ zag. De Kerk heeft later bepaald dat het niet anders kan dan dat zij Maria moet hebben gezien. Na de verschijningen ontwikkelde Lourdes zich tot een van de belangrijkste Mariabedevaartplaatsen ter wereld, die jaarlijks door miljoenen pelgrims wordt bezocht. Vanuit Nederland gaan er elk jaar enkele duizenden mensen op bedevaart naar Lourdes, waaronder in september 2024 parochianen uit Bergen op Zoom en omgeving.

Reliek

Bij gelegenheid van haar zalig- en heiligverklaring werd het graf van Bernadette geopend en bleek haar lichaam nog helemaal intact. Sindsdien ligt zij opgebaard in de kapel van het klooster Saint-Gildard in Nevers (Frankrijk). In het kader van het zaligverklaringsproces werden enkele stukjes van haar lichaam weggenomen, die nu in een reliekschrijn in Lourdes worden bewaard. Een deel daarvan reist in april door Nederland.

Relieken zijn overblijfselen van heiligen. Met de rondgang van de reliek van Bernadette door Nederland wordt ook de boodschap van Lourdes opnieuw onder de aandacht gebracht als plaats waar mensen kracht en troost kunnen vinden.

23 april in Bergen op Zoom

De reliek komt op 23 april naar de OLV van Lourdeskerk, Prins Bernhardlaan 66, in Bergen op Zoom. Het programma die dag is als volgt:

  • 11.00 uur Welkomstviering
  • 12.00 uur Angelusgebed en middaggebed
  • 14.30 uur Mariaviering voor senioren en bewoners tanteLouise
  • 16.00 uur Marialiederen door pastoor Peter van der Weide
  • 19.00 uur Feestelijke Eucharistieviering met aansluitend lichtprocessie
  • Aansluitend ontmoeting in het Patronaat, Lourdesplein 1, voor het 30-jarig priesterjubileum van pastoor Paul Verbeek
  • 21.30 uur Mariahulde door de zusters Franciscanessen van Charitas uit Roosendaal met pastoor Klemens Hayon
  • 22.00 uur Mariahulde door de Vietnamese gemeenschap uit Bergen op Zoom
  • 23.00 uur Marialiederen door Wim de Veth op saxofoon.
  • Aansluitend Nachtwake, de kerk is geopend voor gebed tot 8.00 uur
  • Op woensdag 24 april 2024 om 9.00 uur Uitzwaaien van de relieken

De schrijn maakt tussen 1 en 28 april een rondgang door het hele land. Kijk voor het programma in bisdom Breda en meer informatie op bisdombreda.nl/rondgangrelieken/

Meer inspiratie:

Handen schudden bij de vredewens

Handen schudden bij de vredewens

Vanaf dinsdag 23 april zullen we in onze kerken weer handen schudden bij de vredewens. Deze gewoonte was door de coronabeperkingen lange tijd in onbruik geraakt. Om het echte contact tussen mensen te bevorderen en een warm gebaar van vrede te stellen, starten we hier weer mee.

Lees meer
Roepingenzondag

Roepingenzondag

Zondag 21 april is het Roepingenzondag. Daarom bidden we dit weekend in alle vieringen voor roepingen tot het priesterschap, diaconaat en het religieuze leven. Zondagmiddag is er in Hulst een gebedsbijeenkomst voor het bisdom Breda rond roepingen, bij de reliek van Bernadette.

Lees meer