Zalving geloofsleerling

door | mei 7, 2024 | Nieuws

Op zondag 5 mei werd in de Eucharistieviering in de stadskerk St.-Gertrudis een geloofsleerling gezalfd met catechumenenolie.

Een catechumeen of geloofsleerling is binnen het christendom iemand die zich voorbereidt op zijn/haar doopsel en/of eerste deelname aan de Eucharistie en/of Vormsel. Het woord is verwant met catechese, het opvoeden tot geloof. Net als de vier geloofsleerlingen die een week eerder in de OLV van Lourdeskerk werden gezalfd, bereidt Mitch van der Zande zich voor om katholiek te worden. Pastoor Paul Verbeek zegende hem en zalfde hem daarna met olie.

Catechumenaat

Naarmate de Kerk groeide werden in christelijke regio’s vrijwel allen reeds als kind gedoopt. Het catechumenaat voor volwassenen, als voorbereidingsperiode op het doopsel, kwam daardoor minder frequent voor.
Maar in onze huidige tijd kent het catechumenaat een heropbloei. Veel kinderen worden immers niet meer in hun jeugd gedoopt. En soms gebeurt het dat zij op latere leeftijd toch christen willen worden. Zo bestaat in Nederland het catechumenaat als een fase voor volwassenen die gedoopt en/of voor het eerst deelnemen aan de Eucharistie (Eerste Heilige Communie) en/of gevormd willen worden.

Meer interessante berichten:

Steun de Week Nederlandse Missionaris

Steun de Week Nederlandse Missionaris

Van 11 t/m 19 mei 2024 worden onze missionarissen en missionaire werkers extra in de schijnwerpers gezet door WNM tijdens de Pinksteractie 2024. De missionarissen en missionair werkers gaan wereldwijd de strijd aan tegen onrecht en armoede. De tweede collecte met Pinksteren is voor hun werk.

Lees meer
Schuif aan bij de Jazzbrunch

Schuif aan bij de Jazzbrunch

Omdat het vorig jaar zo leuk was nodigen wij je zondag 26 mei om 11 uur weer van harte uit voor een lekkere brunch, voorafgaand aan de Jazzdienst. Er zijn geen kosten verbonden aan de brunch; als je je glimlach meeneemt, is dat genoeg! Aansluitend kan je genieten van een prachtige muzikale Jazzdienst in de St.-Gertrudiskerk.

Lees meer