Zingen met Beloken Pasen

door | apr 3, 2024 | Inspiratie, Nieuws

Voor het derde jaar op een rij zingt het Kerkkoor OLV van Lourdes in de TV mis op de eerste zondag na Pasen. Deze zondag heet Beloken Pasen. Koorlid en bestuurslid Astrid Halfhide zocht de betekenis van deze naam uit en ook, wat we dan vieren.

Beloken Pasen markeert het einde van het paasoctaaf, de periode van acht dagen die begint op Paaszondag en eindigt op de zondag erna, ook wel de Tweede Zondag van Pasen genoemd. Het woord “beloken” komt van het Middelnederlandse woord ‘beluiken’, wat ‘afsluiten’ of ‘besluiten’ betekent. Beloken Pasen sluit dus de feestelijke Paasweek af, waarin de Kerk de Verrijzenis van Jezus Christus viert.

Goddelijke Barmhartigheid

Deze dag heeft door de eeuwen heen verschillende spirituele accenten en tradities gekend. In de hedendaagse kerk wordt Beloken Pasen ook geassocieerd met de Goddelijke Barmhartigheid, een devotie die zich richt op het vertrouwen in de oneindige barmhartigheid van God, zoals geopenbaard door Jezus Christus. Deze associatie werd versterkt door Paus Johannes Paulus II, die de zondag na Pasen de Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid noemde, geïnspireerd door de visioenen van de Poolse heilige zuster Faustina Kowalska.

Hymne

In de viering zal het Kerkkoor de hymne zingen, “Misericordes sicut Pater”, die door onze voormalige dirigent Wim Donders† speciaal voor ons Kerkkoor is vertaald naar het Nederlands. De hymne is gekozen als het officiële lied voor het Buitengewone Jubileum van de Barmhartigheid in 2016. Het lied nodigt de gelovigen uit om barmhartigheid te ontvangen en te geven, in overeenstemming met het motto van het Heilige Jaar: “Barmhartig zoals de Vader”. De hymne benadrukt de roeping van alle christenen om getuigen van barmhartigheid te zijn, door zowel de spirituele als de lichamelijke werken van barmhartigheid te beoefenen.
Luister hier naar de oorspronkelijke hymne.

Dit artikel is een ingekorte versie van de bijdrage van Astrid Halfhide in Koorcontact, het blad voor koorleden van Kerkkoor OLV van Lourdes.

Meer inspiratie:

Noveen tot Titus Brandsma

Noveen tot Titus Brandsma

Vanaf maandag 6 mei 2024 bidden we in onze parochie de Noveen tot de heilige Pater Titus Brandsma. We bidden de novenen voor vrede tussen Israël en Gaza, tussen Oekraïne en Rusland en voor vrede in alle oorlogsgebieden en geweldsconflicten op de wereld. Ook uw persoonlijke intenties kunt u voorleggen aan de heilige Pater Titus Brandsma. Deze Noveen is een uitgave van de Stichting Vrienden van Pater Titus Brandsma en onze parochie heeft toestemming om deze te gebruiken. De Noveen kan – zoals gebruikelijk – hier worden gedownload of in druk worden opgehaald in het Parochiecentrum.

Lees meer
Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom om te komen kijken. Er zijn vieringen en de kerk is de hele dag en nacht geopend. Zo kan iedereen Lourdes dicht bij huis beleven.

Lees meer