Onderwerp van de week

Vastentijd?

Vandaag, aswoensdag, begint de veertigdagentijd. We kennen die tijd vooral als de vastentijd. Een tijd van vasten dus. Minderen met wat we niet nodig hebben. Maar wat moeten we de komende zes weken nu nog extra vasten? Er kan al zo veel niet meer. We leven al ruim 10 maanden in een schrale samenleving. En als je inkomen onder druk staat, eet je ook al maanden karig. Hoe moeten we nu nóg verder matigen?
Aan het begin van de vastentijd horen we hoe Jezus 40 dagen in de woestijn verblijft. Over een schrale omgeving gesproken. En zijn voedsel zal zeker karig zijn geweest. Hoe houdt Hij zich dan stand? Door gebed, en doordat engelen voor Hem zorgen. Bidden kunnen wij ook. Nood leert bidden, zegt men. Er is in deze tijd nood aan zoveel. Dus reden genoeg om te bidden. En dat hoeft niet moeilijk te zijn. We hoeven geen gebed uit ons hoofd te kennen, of mooie volzinnen te gebruiken. Al is het stamelend, of lopen we vast in onze woorden. Als we vanuit ons hart tot God spreken, begrijpt Hij ons des te beter!
Engelen wordt, denken we, wat lastiger. Zien we ze nog? Wie is er voor ons een engel? Of: voor wie kunnen wij een engel zijn? Het antwoord ligt volgens mij besloten in hetzelfde evangelieverhaal: een engel is wie omziet naar de ander. Een engel ben je als je oog hebt voor wie nood heeft. En een engel ben je als je je daarbij gesteund weet door God.
Zo horen we dus dat ook naastenliefde en gebed bij de veertigdagentijd horen. En we worden daarbij aangemoedigd om vol te houden. Want God is met ons: het zal ooit weer Pasen zijn!

Anton Janssen, diaken

15 februari 2021

Meer Onderwerpen van de week:

Waak en blijf bidden.

Waak en blijf bidden.

Waak en blijf bidden. Doe je mee? 24 uur lang stilte en gebed toegewijd aan God in de Sint Gertrudiskerk (behalve tijdens de uren van de avondklok, dan bidden we thuis) In het bijzonder gedenken we onze coronaslachtoffers.

Lees meer
Laat God binnen …

Laat God binnen …

In uw/jouw hart is er een geheim kamertje, zoals in het hart van elke mens. Dat is het plekje waar je God kunt ontvangen. Dat kan het uitverkoren plekje zijn waar u heel persoonlijk met God omgaat en liefdevol met Hem spreekt.

Lees meer
Me bloeie wir op

Me bloeie wir op

Toch bloeie we wir op, zegt het motto van Vastenavend. De vooravond van de Vastenperiode is het immers nog steeds, ook al zijn we gevraagd om thuis te dweile.

Lees meer