Boekjes over Bernadette voor kinderen

door | apr 10, 2024 | Inspiratie, Kinderen, Nieuws

Dinsdag 23 april komt een reliek van Bernadette naar Bergen op Zoom. Die hele dag is er van alles te doen in de OLV van Lourdeskerk. Er zijn vieringen en we lopen een tocht rond de kerk met kaarsjes. Er zijn twee boekjes voor kinderen, met het verhaal van Bernadette. Je kunt de boekjes downloaden, of dit weekend meenemen uit één van onze kerken.
Wie was Bernadette?

Bernadette zag als 14 jarig meisje in 1858 een bijzonder mooie dame. Bernadette zag haar in een grot in Frankrijk, waar zij woonde. Zij is de enige die de mooie dame ziet. De vrouw bidt en praat tegen Bernadette. Bernadette moet in de grond graven. Waar het eerst nog droog was, ontstaat een bron. Bernadette ziet de vrouw wel 18 keer. Dan ontdekt ze dat de dame Maria is, de moeder van Jezus. In de OLV van Lourdeskerk zie je de nagebouwde grot met daarin Bernadette en Maria.

Op de plek waar ze verscheen aan Bernadette bouwen de mensen een kapel. Door het water uit de bron te drinken worden veel zieke mensen genezen. Nu nog komen veel mensen van over de hele wereld daar naar toe. Ze bidden, drinken het water uit de bron en lopen een route met brandende kaarsjes.

Bernadette in Bergen op Zoom

Van mensen van wie we houden, bewaren we vaak dingen. Een foto van oma of een handtekening van je favoriete voetballer. In de kerk hebben we van Bernadette ook spullen bewaard. Stukjes kleding, maar ook stukjes bot. Een stukje bot van Bernadette komt in een speciale gouden kist naar Bergen op Zoom. Op dinsdag 23 april gaan we de hele dag bij haar bidden. ’s Avonds is er een eucharistieviering. Daarna lopen we met kaarsjes rond de kerk, net zoals in Frankrijk gebeurt.

Ter voorbereiding daarop vertellen we in de KinderWoordDienst op 14 april over Bernadette. Op vrijdag 19 april is er een speciale tieneravond over Bernadette om 19.15 – 21.00 uur in het Praathuis.

Boekjes

Er zijn twee boekjes gemaakt voor kinderen over Bernadette. Je kunt de boekjes hier downloaden of meenemen uit onze kerken:

Neem contact op met het Parochiecentrum (0164-233574) als de boekjes op zijn en je toch graag een geprint boekje wil hebben.
Kijk hier voor het hele programma van dinsdag 23 april.
(Afbeelding: Crafty Little Blessings, via Rkkids.nl)

Meer inspiratie:

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom om te komen kijken. Er zijn vieringen en de kerk is de hele dag en nacht geopend. Zo kan iedereen Lourdes dicht bij huis beleven.

Lees meer
Handen schudden bij de vredewens

Handen schudden bij de vredewens

Vanaf dinsdag 23 april zullen we in onze kerken weer handen schudden bij de vredewens. Deze gewoonte was door de coronabeperkingen lange tijd in onbruik geraakt. Om het echte contact tussen mensen te bevorderen en een warm gebaar van vrede te stellen, starten we hier weer mee.

Lees meer