Noveen Laudato Si’

door | dec 4, 2023 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

Met ingang van maandag 11 december 2023 bidden we in de parochie de Noveen Laudato Si’. Dat is de Noveen die ons wijst op de bescherming van onze schepping. Niets is actueler in onze tijd van de verbetering van het milieu en de transitie van fossiele brandstoffen naar schone energie.

Maar het gaat ook om ons eigen gedrag, hoe wij omgaan met de natuur en hoe wij mensen omgaan met elkaar. Dat wij hierover nadenken hoe wij zelf kunnen bijdrage aan een beter milieu op onze aarde. Deze Noveen kan worden gedownload op onze website en worden verkregen in gedrukt formaat op ons Parochiecentrum.

Encycliek Laudato Si’

In de encycliek Laudato Si’ (18 juni 2015) roept paus Franciscus alle mensen van goede wil op om met respect en eerbied om te gaan met de aarde en de armen. De ommekeer waartoe de paus oproept is ingrijpend: economie, politiek, maatschappij, ja ook de kerk, moeten gericht zijn op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van de generaties die na ons komen.

Er is een samenleving mogelijk waar evenwicht is en verbinding; tussen mens en omgeving, arm en rijk, plant en bebouwing. Laudato Si’ geeft een antwoord op de schreeuw van de aarde en van de armen. Een antwoord van verbinding en hoop. Met een pleidooi voor ecologische economie, eenvoudige leefstijl, ecologische opvoeding, ecospiritualiteit en betrokkenheid op de gemeenschap. Veranderen jullie mee?

Naar aanleiding van deze encycliek is de Noveen Laudato Si’ samengesteld door de KNR (Konferentie Nederlandse Religieuzen)

Periode van de schepping

Van 1 september tot en met 4 oktober is het de periode van de schepping. We vieren de goedheid van de schepping en hebben aandacht voor de schreeuw van de aarde. De scheppingsperiode is een uitgelezen kans om het te hebben over natuur, klimaat en Laudato Si’.

Meer inspiratie:

Geloofsbelijdenis 7: Vandaar zal Hij komen oordelen

In de zevende aflevering over de Geloofsbelijdenis staan diaken Anton Janssen en pastor Fredi Hagedoorn stil bij “Vandaar zal Hij komen oordelen, de levenden en de doden.” De serie wordt uitgezonden in ReliVisie op ZuidWest TV. Het filmpje is ook hier te bekijken.